Pita z jagnięciną • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO DUSZENIA
Łopatkę trybujemy, czyli pozbawiamy kości. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z kminem rzymskim oraz solą. Gotową mieszankę wcieramy w mięso, w razie potrzeby dosypujemy więcej kminu rzymskiego. Jagnięcinę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy z wierzchu olejem. Mięso obkładamy cebulą pokrojoną w krążki i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1,5 godziny.
SMAŻYMY CHLEBKI
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jogurt i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką. Ciasto z obu stron polewamy oliwą. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ciasto kroimy w równe plastry. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Patelnię rozgrzewamy. Chlebki smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron.
MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU
Miętę i papryczkę siekamy. Jogurt mieszamy z miętą, chili, solą i odrobiną soku z cytryny. Dolewamy trochę oliwy i ponownie mieszamy.
SZARPIEMY MIĘSO NA KAWAŁKI
Mięso wyciągamy z piekarnika i szarpiemy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
FASZERUJEMY CHLEBKI
Chlebki rozkrawamy, dodajemy sos, sałatę, mięso wraz z upieczoną cebulą i ponownie sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1408,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
234,7 kcal
Tłuszcz
7,9 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Lody chałwowe z serka wiejskiego
Trzyskładnikowe lody chałwowe z dodatkową porcją białka w postaci serka wiejskiego. To pyszny deser w greckim stylu, idealny nie tylko na letni dzień!

Puszyste bułeczki z sałatką
Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!