Śmietanowiec z galaretką • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZECIERAMY MALINY
Maliny rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i dodajemy do gorących malin. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy je do lodówki do zestalenia.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
Ciastka siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy krem orzechowo-czekoladowy i całość mieszamy. Rozkładamy równomiernie na spodzie foremki, wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem pudrem.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w wodzie, dodajemy do niej sok z limonki, mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany i całość mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.
ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANOWĄ Z GALARETKĄ
Galaretkę z malin kroimy na małe kostki (ok. 1 x 1 cm) i dodajemy do masy śmietanowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę rozkładamy równomiernie na spodzie z ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5081,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,6 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Mieszanka przyprawowa do grilla
Szukasz sposobu na smaczne i aromatyczne mięso z grilla? Przygotuj własnoręcznie doskonałą mieszankę przypraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!