Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SZPARAGI
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy masło i rozsmarowujemy je po całości patelni. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Smażymy ok. 3 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY
Ser cheddar ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Dodajemy śmietanę, musztardę, żółtka. Całość mieszamy. Dodajemy pokruszony ser stilton i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
PODSMAŻAMY KROMKI CHLEBA
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Chleb kładziemy na patelnię i układamy na każdej z kromek po 4 szparagi. Na każdą nakładamy po 3 obfite łyżki sosu serowego. Całość smażymy ok. 2 minut.
ZAPIEKAMY GRZANKI
Patelnię z grzankami przekładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C z funkcją grillowania.
PODAJEMY GRZANKI
Grzanki przekładamy na talerze i polewamy sosem worcester.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1166,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
583,4 kcal
Tłuszcz
43,8 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
25,2 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
Jesienią i zimą kawa i herbata – to także pyszny sposób na rozgrzanie. A szczególnie z dodatkiem takiej mieszanki przypraw!

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem
Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.

Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!