Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Łopatkę kroimy w dużą kostkę, marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia z pokrywką. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Zawartość patelni przekładamy do mięsa.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki kroimy na cząstki, wycinamy gniazda nasienne. Na tej samej patelni, na kolejnej porcji oleju układamy gruszki, smażymy kilka minut z obu stron. Dodajemy miód i zalewamy odrobiną wina. Całość przelewamy do łopatki. Do naczynia wlewamy resztę wina i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Od momentu zagotowania dusimy 1,5 godziny na wolnym ogniu.
PIECZEMY PIETRUSZKĘ
Pietruszkę kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość wody, układamy pietruszkę. Przykrywamy folią aluminiową. Parujemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Pietruszkę możemy też ugotować na parze. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS
Ugotowane kawałki mięsa przekładamy do półmiska. Sos przecedzamy przez sito do garnka. Wyciągamy gałązki rozmarynu, a gruszki przecieramy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Sos redukujemy aż do momentu, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Jeśli chcemy, żeby był ostrzejszy, dodajemy więcej chrzanu. Do sosu dodajemy około 2 łyżek zimnego masła. Blendujemy na gładką masę. Sos dolewamy do mięsa. Na wierzch dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podajemy z upieczoną pietruszką. Dekorujemy świeżym rozmarynem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3087,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,6 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
6,7 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.