Słodkie kanapki sando w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KLEIK
W rondelku na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Pilnujemy, aby nie zagotować składników, staramy się utrzymać temp. 80-85°C. Kiedy składniki zaczną przypominać kleik, zdejmujemy rondelek z ognia i całość studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże rozrabiamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich letnie mleko i całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę i robimy w niej delikatne wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy rozrobione drożdże i delikatnie mieszamy je z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aby zaczął pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Do misy robota kuchennego dodajemy jajko, sól, mleko w proszku i przygotowany wcześniej kleik. Całość wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, mniej więcej w połowie wyrabiania dodając 40 g masła. Gotowe ciasto formujemy w kulę, oprószamy mąką i przekładamy do miski. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
DZIELIMY CIASTO NA KULKI
Wyrośnięte ciasto ponownie, dość krótko, zagniatamy i formujemy kulę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery równe części, z nich również formujemy kulki i odkładamy je na oprószoną mąką deskę do wyrośnięcia pod ściereczką.
FORMUJEMY CHLEBEK
Wyrośnięte bułeczki delikatnie rozwałkowujemy na placki o wymiarach ok. 15 x 30 cm. Następnie część dłuższych boków zakładamy do środka i całość zwijamy w rulonik. Każdy z tak przygotowanych ruloników przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Chlebek ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
PIECZEMY CHLEBEK
Pozostałe 20 g masła roztapiamy i smarujemy nim wyrośnięty chleb. Chleb pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 185°C.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI KANAPEK
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Mandarynki i kiwi obieramy. Kiwi kroimy w plastry.
SKŁADAMY KANAPKI
Chleb kroimy na kromki i smarujemy je bitą śmietaną. Na środek jednej kromki (to będzie spód kanapki) kładziemy całą mandarynkę i kilka plasterków kiwi. Owoce obkładamy jeszcze 1-2 łyżkami bitej śmietany. Na kromkę z owocami i bitą śmietaną nakładamy drugą kromkę. Całość delikatnie dociskamy i przekładamy do lodówki, aby się scaliła. Przed podaniem kanapki przecinamy na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2539,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,4 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
49,8 g
Błonnik
2,2 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Babeczki sushi
Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Słodkie cake popsy w kształcie choinek
Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!