Babeczki sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Rybę kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i sos teriyaki. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej zalewy dodajemy pokrojonego łososia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
ŁĄCZYMY RYŻ Z NORI
Każdy z płatów nori kroimy na 4 kwadraty. Następnie na środek każdego kwadratu nakładamy po 1‑1,5 łyżki ugotowanego ryżu i odkładamy na chwilę, aby wodorosty lekko zmiękły. Tak przygotowane kwadraty nori układamy w zagłębieniach foremki na muffiny.
FASZERUJEMY BABECZKI
Na każdą porcję nori z ryżem nakładamy równą ilość zamarynowanego łososia. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PODAJEMY BABECZKI SUSHI
Ogórek kroimy w dość drobną kostkę. Następnie ozdabiamy nim każdą z babeczek. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1029,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,1 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
52,4 g
Błonnik
2 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką
Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.