Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY
i kroimy w ćwiartki.
RUKOLĘ OCZYSZCZAMY I
rwiemy na małe kawałki.
OGÓRKA OBIERAMY.
AWOKADO KROIMY NA
pół, wyjmujemy pestkę, skórkę obieramy.
OGÓRKA I AWOKADO
kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wszystko mieszamy.
MUSZTARDĘ, MIÓD, SKÓRKĘ
z cytryny i 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz i oliwę mieszamy.
DODAJEMY DO SAŁATKI,
mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z PLASTRÓW SZYNKI
formujemy małe rozety, układamy na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1059,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264,8 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Ciasto kawowe z kremem z awokado
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Sałatka z grillowaną marchewką
Letnia sałatka z nutą słodyczy i pyszną grillowaną marchewką. Idealna na grilla lub lunch w ciepły dzień.

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!