Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą • przepis • składniki • przygotowanie
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WARZYWA
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO
Jajka gotujemy na twardo, a po ugotowaniu zalewamy w miseczce zimną wodą, by je wystudzić.
OBIERAMY I KROIMY WARZYWA
Ugotowane i wystudzone warzywa oraz jabłka obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę tej samej wielkości. Ogórek kiszony kroimy w kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Pokrojone warzywa łączymy w dużej misce z kaparami, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
GOTUJEMY ŚWIEŻE WARZYWA
Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody i dodajemy piramidkę smaku. Wszystkie warzywa poza groszkiem układamy w koszu parowym i wybieramy programgotowanie na parze / czas 35-40 minut (gotujemy do miękkości) / temperatura 120°C / obroty 1. Miękkie warzywa wyjmujemy z kosza i studzimy.
GOTUJEMY GROSZEK
Do przemytego pojemnika miksującego wlewamy 500 ml wody. W koszu parowym umieszczamy groszek i gotujemy go, wykorzystując programgotowanie na parze / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowany groszek hartujemy zimną wodą i odcedzamy.
GOTUJEMY JAJKA
Jajka umieszczamy w koszyku do gotowania, wybieramy programgotowanie jaj / jaja na twardoi postępujemy zgodnie z instrukcją.
OBIERAMY I KROIMY WARZYWA
Jabłka i ugotowane warzywa obieramy ze skórki. Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojone na pół: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Posiekane warzywa przekładamy do miski.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Pokrojone składniki łączymy w dużej misce z kaparami, groszkiem, majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Z wierzchu dekorujemy rzeżuchą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1349,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
224,9 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
20,8 g
Błonnik
7,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
Niech świąteczne talerze ozdobi świerkowy las, który powstanie z serka topionego i aromatycznych przypraw! Przygotuj z bliskimi wytrawne cake popsy w kształcie choinek – to idealny przepis do wykonywania całą rodziną.

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.