Deska serów i wędlin w stylu tapas • przepis • składniki • przygotowanie
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WĘDLINY
Kiełbasę fuet kroimy w cienkie plastry. Wędliny Ibérico estetycznie rozkładamy, zwijając plasterki w ruloniki lub harmonijki, by nadać desce elegancji. Staramy się podzielić je według charakteru - od prawej strony układamy wędliny łagodniejsze, a potem te o mocniejszym smaku. Kiełbasę kładziemy po lewej stronie deski.
PRZYGOTOWUJEMY SERY
Sery hiszpańskie z zestawu Sol Mar kroimy na mniejsze porcje i układamy pomiędzy wędlinami, zostawiając miejsce na dodatki.
UKŁADAMY DODATKI
Winogrona myjemy, osuszamy i układamy w kiściach na desce, między serami i wędlinami o delikatniejszym smaku. Figi suszone kroimy na połówki i układamy obok serów, by podkreślić słodycz, która doskonale komponuje się z bardziej wyrazistymi smakami. Migdały prażone wkładamy do większej kokilki i układamy obok szynki Jamon Serrano z zestawu wędlin. Oliwki wkładamy do większej kokilki i układamy niedaleko kiełbasy Fuet. Dżem przekładamy do kokilki i układamy niedaleko sera Manchego lub Iberico. Papryczki również przekładamy do kokilek i układamy mniej więcej na środku deski.
UKŁADAMY PIECZYWO I OLIWĘ
Do małej kokilki wlewamy oliwę extra virgin i układamy ją na drugiej desce. Bagietki kroimy na cienkie kromki i układamy na desce. Krakersy solone rozkładamy w różnych miejscach na desce, aby stanowiły chrupiący kontrast do miękkich serów i wędlin.
PODAJEMY DESKĘ
Upewniamy się, że wszystkie składniki na desce są ułożone poprawnie i estetycznie, a potem serwujemy ją gościom wraz z pieczywem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6249,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1249,9 kcal
Tłuszcz
68,9 g
Węglowodany
71,1 g
Błonnik
8,4 g
Białko
88,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Gofry churros
Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Tosty dyniowe
Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!