Relisz śliwkowy z przyprawami • przepis • składniki • przygotowanie
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ŚLIWKI
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.
GOTUJEMY RELISZ
Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił.
DOPRAWIAMY RELISZ
Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1658,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
82,9 kcal
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
18,6 g
Błonnik
1,2 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Babka mięsna
Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!