Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PAPRYKĘ ZIELONĄ,
czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.
NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERAMY
i pozbawiamy gniazd nasiennych.
PRZYGOTUJ BLENDER, PAPIER
i blachę do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
220°C (termoobieg).
CIASTO DO MIKSERA
przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO PRZEZ
5-7 minut (aż powstanie jednolita masa).
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
PO WYROŚNIĘCIU CIASTO
wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części.
CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA
papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).
SOS I FARSZ
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary.
CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY
do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. DODAJEMY KROJONE POMIDORY: pelati.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
mielonym białym pieprzem.
SOS REDUKUJEMY, NASTĘPNIE
miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę.
PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.
DELIKATNIE PRZESTUDZAMY.
NA PIZZĘ WYKŁADAMY
sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.
PIZZĘ PRZEKŁADAMY WRAZ
z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).
CHWILĘ PRZED UKOŃCZENIEM
czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).
PESTO Z RUKOLI
1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji).
DODAJEMY OLIWĘ Z
oliwek, całość miksujemy.
PIZZĘ POLEWAMY PESTO,
dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3941,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
985,3 kcal
Tłuszcz
42,6 g
Węglowodany
111,4 g
Błonnik
40,6 g
Białko
40,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Panna cotta z liczi
Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.