Proste gołąbki greckie • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia. Przygotuj wcześniej: Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gołąbki Liście kapusty parzymy, następnie równo docinamy boki liści (liście powinny mieć kształt prostokąta). 500 G MIĘSA,: połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część drobno posiekanej ostrej papryczki (będziemy jej używać jeszcze 2 razy), dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku , odrobinę skórki i soku z cytryny mieszamy w misce.
DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM
białym pieprzem.
NASTĘPNIE DODAJEMY PÓŁ
umytego i posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami).
DODAJEMY 200 G
ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. FARSZ WYRABIAMY: ręką.
NASTĘPNIE FARSZ ZAWIJAMY
w liście kapusty (gołąbki powinny być płaskie, a nie okrągłe).
NACZYNIE ŻAROODPORNE WYKŁADAMY
papierem do pieczenia. PODLEWAMY OLIWĄ Z: oliwek.
NA PAPIERZE UKŁADAMY
gołąbki, jeden obok drugiego, następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
WKŁADAMY NA 20-25
minut do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg).
PO UPŁYWIE TEGO
czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
NA KAŻDYM GOŁĄBKU
układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta.
SKRAPIAMY PONOWNIE OLIWĄ
z oliwek i doprawiamy niewielką ilością oregano.
PIEKARNIK USTAWIAMY NA
funkcję grilla.
PIECZEMY DO MOMENTU,
aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 5 minut).
SOS POMIDOROWY POMIDORY
pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki.
CZOSNEK I POZOSTAŁĄ
cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY 2-3 SZCZYPTAMI
oregano, ponownie mieszamy.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
skórki z cytryny i pokrojone w kostkę pomidory pelati wraz z sosem.
DOLEWAMY TROCHĘ WODY,
następnie doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru.
MIESZAMY, GOTUJEMY DO
uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej).
POZOSTAŁĄ MIĘTĘ (TYLKO
listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.
SOS POMIDOROWY PRZELEWAMY
na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty.
NA TAK PRZYGOTOWANY
sos wykładamy upieczone gołąbki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3473,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
868,3 kcal
Tłuszcz
54,3 g
Węglowodany
61 g
Błonnik
44,4 g
Białko
44,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!