Piwne ziemniaczki • przepis • składniki • przygotowanie
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W RONDELKU
rozpuszczamy masło.
DODAJEMY PIWO I
drobno posiekany czosnek.
GOTUJEMY KILKA MINUT
i zdejmujemy z ognia.
PRZYPRAWY ŁĄCZYMY RAZEM
w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.
ZIEMNIACZKI DOKŁADNIE MYJEMY
(w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki.
WKŁADAMY DO MISKI
z marynatą i mieszamy.
ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY NA
blachę.
PIECZEMY OKOŁO 15
minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu.
GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ
miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
614,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
153,7 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
1,7 g
Błonnik
0,5 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Ciasteczka migdałowo-kokosowe w czekoladzie
Szybkie, pyszne ciasteczka bez mąki i oleju? Szukasz takich? Wypróbuj przepis na ciasteczka pełne płatków migdałowych, pestek dyni i wiórków kokosowych. Zobacz, jakie to proste w przygotowaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!