Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla) Purée ziemniaczane Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut).
OBRANE ZIEMNIAKI KROIMY
na mniejsze kawałki.
W GARNKU ROZPUSZCZAMY
50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka.
DO MASŁA DODAJEMY
ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
NA KONIEC DODAJEMY
gałkę muszkatołową, pieprz, sól.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MIĘSO NA PATELNI
podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY
w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NA PATELNIĘ WRZUCAMY
pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i chwilę je podsmażamy.
DODAJEMY MIĘSO MIELONE,
mieszamy, podsmażamy.
DODAJEMY 2-3 SZCZYPTY
ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa).
DO MIĘSA DODAJEMY
1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. CAŁOŚĆ BARDZO SZYBKO: mieszamy.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości.
DODAJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE,
które rozprowadzamy na mięsie.
NA KOŃCU ŚCIERAMY
ser ementaler na całość potrawy.
POTRAWĘ W NACZYNIU
żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.
JAK PODAWAĆ MOŻEMY
serwować z sałatą i delikatnym winegretem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3180 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
795 kcal
Tłuszcz
60 g
Węglowodany
15,4 g
Błonnik
49,4 g
Białko
49,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezmięsny pie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.