Pierś w panierce serowej z sosem pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg) Przygotowanie 250 g makaronu spaghetti gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie.
MAKARON DELIKATNIE MIESZAMY
i gotujemy al dente przez 3-4 minuty.
PIERSI KURCZAKA MYJEMY
i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
Z PIERSI KURCZAKA
wycinamy polędwiczki, ale ich nie wyrzucamy.
FILETY Z PIERSI
rozcinamy na skos (wszystkie kawałki powinny mieć równą grubość, do 1,5 cm).
MAKARON ODCEDZAMY I
przelewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML).
KAWAŁKI KURCZAKA Z
obu stron doprawiamy solą i białym pieprzem.
SIEKAMY NATKĘ
pietruszki.
NA TALERZYK WBIJAMY
3 jaja, dodajemy 15 g natki pietruszki i płatki owsiane.
ŚCIERAMY SER KOLUMB
(ok. 50 G) NA: tarce o drobnych oczkach, dodajemy go do jajka i pietruszki i dokładnie mieszamy całą panierkę.
NA KOLEJNY TALERZYK
wysypujemy mąkę.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
niewielką ilość oliwy z oliwek.
KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA
panierujemy najpierw w mące, następnie w panierce i układamy na patelni (niezbyt mocno nagrzanej), następnie usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C (od razu przed podaniem dania, w celu podgrzania) na mniej więcej 3-5 minut.
SOS 25 G
sera Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
SIEKAMY 2 ZĄBKI
czosnku.
DO POJEMNIKA MIKSERA
wrzucamy rukolę (część pozostawiamy do dekoracji) i 2 posiekane ząbki czosnku , dodajemy pistacje, starty ser (niewielką ilość pistacji i sera pozostawiamy do dekoracji) i resztę oliwy z oliwek.
MIKSUJEMY DO UZYSKANIA
jednolitej konsystencji.
JAK PODAWAĆ NA
czystą, rozgrzaną patelnię kładziemy niewielką część przygotowanego masła, dodajemy 2-3 plasterki czosnku, odrobinę skórki z cytryny i część przygotowanej, pokrojonej papryczki , biały pieprz i niewielką ilość wody.
NIEWIELKĄ PORCJĘ MAKARONU
wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną drobno pokrojonej natki pietruszki, dokładamy niewielką ilość sosu pesto, mieszamy i przekładamy na talerz.
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
i widelca przekładamy makaron na talerz.
ODROBINĘ PESTO WYKŁADAMY
na talerz, na pesto kładziemy kawałki kurczaka (3 kawałki na jedną porcję).
NA SAM CZUBEK
ostatniego kawałka kurczaka dajemy odrobinę pesto.
CAŁOŚĆ WYKAŃCZAMY ODROBINĄ
oliwy z oliwek, makaron posypujemy odrobiną startego sera.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY PRZY
kolejnych porcjach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4820,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1205,0 kcal
Tłuszcz
72,4 g
Węglowodany
72,5 g
Błonnik
66,2 g
Białko
66,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegeburger z tatarem buraczanym
Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!