Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMIAKI
Ziemniaki gotujemy do miękkości.
SMAŻYMY KACZKĘ
Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę. Kładziemy mięso na zimnej patelni bez tłuszczu (od strony skóry), doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 7-8 minut i obracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 7-8 minut. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6-8 minut. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię, na której smażyła się kaczka, wlewamy czerwone wino, dodajemy świeży tymianek i miód i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy przecier wiśniowo-jabłkowy i dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje i sos się zagęści.
ROBIMY PURÉE
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy je na gładką masę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1190,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
595,2 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
57,3 g
Błonnik
6,3 g
Białko
43 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Szaszłyki z halloumi
Szaszłyki z halloumi to przekąska, bez której trudno się obejść podczas grilla, zwłaszcza w połączeniu z pyszną cukinią. To danie, które zachwyci nie tylko wegetarian.

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!