Japońskie placki warzywne - okonomiyaki • przepis • składniki • przygotowanie
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
KROIMY WARZYWA
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcję masy i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1110,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
277,6 kcal
Tłuszcz
10,6 g
Węglowodany
28,5 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!