Perliczka w czerwonym winie • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
do 180 stopni.
GRZYBY PRZEKŁADAMY DO
miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy.
BOCZEK DROBNO
kroimy.
NA DNO DUŻEGO
garnka (większego od perliczki) wlewamy olej i podsmażamy pokrojony boczek, aż się zarumieni.
DO BOCZKU DODAJEMY
pokrojone w ćwiartki szalotki i smażymy razem jeszcze przez chwilę, aż szalotki nabiorą brązowego koloru.
PERLICZKĘ OCZYSZCZAMY, A
następnie nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem piersią do dołu.
SMAŻYMY 10 MINUT,
a następnie odwracamy perliczkę piersią do góry i smażymy kolejne 10 minut.
PERLICZKĘ WRAZ Z
boczkiem i cebulą przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY GAŁĄZKI ROZMARYNU
i namoczone grzyby.
WLEWAMY WINO I
wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny.
W TRAKCIE PIECZENIA
co 15-20 minut polewamy perliczkę sosem zbierającym się w naczyniu.
UPIECZONĄ PERLICZKĘ WYJMUJEMY
z naczynia, przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem.
POZOSTAŁY SOS PRZELEWAMY
do rondelka i podgrzewając go na średnim ogniu, redukujemy, aż nabierze konsystencji gęstego syropu.
PERLICZKĘ PODAJEMY Z
przygotowanym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2533,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
633,3 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
65,9 g
Białko
65,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Pomarańcze deserowe
Połączenie czekolady z pomarańczą to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przygotuj ten niezwykle prosty deser z trzech składników i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowe sushi
Owocowe sushi to świetna zabawa dla całej rodziny – zarówno podczas przygotowywania deseru, jak i jedzenia!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.