Pasztet z kaczki z suszonymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELEMY MIĘSO NA PASZTET
Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Kaczkę gotujemy z warzywami przez około 2-3 godziny. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso oddzielamy od kości wraz ze skórą. Boczek siekamy drobno i gotujemy kilka minut, aż będzie miękki. Mięso ze skórą mielemy w maszynce – dwu- lub trzykrotnie, wraz z wytopionym boczkiem i ugotowaną włoszczyzną.
DODAJEMY ŻURAWINY I ŚLIWKI
Do miski z mięsem wbijamy dwa jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żurawiny i posiekane, suszone śliwki. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną. Całość dokładnie mieszamy.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO FORMY
Do naczynia blendera wsypujemy suszone grzyby oraz bułkę tartą. Miksujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3638,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,9 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
4 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Szyszki — wersja tradycyjna
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.