Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek • przepis • składniki • przygotowanie
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Z kości udek kurczaka ściągamy mięso i skórę, aby pozostały łatwe do chwycenia, czyste kości. Tymianek dość drobno siekamy i mieszamy z pieprzem młotkowanym z kolendrą. Tak przygotowanymi przyprawami oprószamy udka z obu stron i dokładnie je nacieramy.
DOPRAWIAMY I WSTĘPNIE GRILLUJEMY KURCZAKA
Przyprawione udka owijamy plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Następnie udka wkładamy między pręty rusztu, zabezpieczając końcówkę kości kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowane udka wstępnie grillujemy, ułożone wysoko nad źródłem ciepła, z zamkniętą pokrywą, w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.
GRILLUJEMY KURCZAKA W SOSIE
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Po wstępnym grillowaniu mięso zdejmujemy z rusztu, dokładnie smarujemy sosem i grillujemy przez kolejne 30-40 minut w temperaturę 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2928,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
3,2 g
Błonnik
1 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Szarlotka królewska
Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!