Pasta z wędzonej makreli • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTOWANIE JAJEK
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką) na twardo, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Obrać makrelę ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić, z koperku oberwać czubki listków i je posiekać. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Jajka zahartować zimną wodą, obrać, przekroić na pół. Umyć i osuszyć pojemnik.
ROZDRABNIANIE I ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW
Makrelę z jajkami i ogórkamirozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać majonez, 1 łyżkę szczypiorku i 1 łyżkę koperku,mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, na koniecmieszać (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 2.
PODANIE PASTY Z MAKRELI
Pastę z makreli przełożyć do miski, posypać pozostałymi ziołami, podać z grzankami z chleba na zakwasie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
172,3 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
1,5 g
Błonnik
0,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Jogurt na śniadanie? Tak! Spróbuj mrożonego z ciastkami i truskawkami.

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.

Pierogi z serem
Pierogi z serem twarogowym na słodko to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Delikatne ciasto, aksamitne nadzienie z twarogu i odrobiny cukru, a do tego masło i śmietana na wierzch – tej kompozycji nie sposób się oprzeć. Nasza receptura to sprawdzony sposób na pierogi, które smakują jak u babci. Nie czekaj i przekonaj się sam!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.