Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem • przepis • składniki • przygotowanie
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Mieszamy suche składniki
W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Mieszamy mokre składniki
W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki
Wlewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
Nagrzewamy patelnię
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją odrobiną oleju lub masła.
Wlewamy ciasto na patelnię
Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta, tworząc okręgi o średnicy ok. 10 cm.
Smażymy pankejki
Smażymy placuszki 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i wyrosną.
Dodajemy miód
Zdejmujemy pankejki z patelni i polewamy je miodem.
Dekorujemy pankejki
Podajemy pankejki z borówkami i herbatnikami od razu po przygotowaniu, najlepiej smakują na ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
804,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
402,3 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
63,3 g
Błonnik
7,1 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

3 sposoby na koktajle
Zobacz, jakie sposoby na orzeźwienie, odnowę oraz odbudowę ma Kinga Paruzel! Przygotuj razem z nią 3 koktajle.

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z kurczakiem Buffalo
Idealna na lunch kanapka w amerykańskim stylu. Niezwykle aromatyczna i pełna smaku stanie się twoim ulubionym daniem.

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.