Kanapka z kurczakiem Buffalo • przepis • składniki • przygotowanie
Idealna na lunch kanapka w amerykańskim stylu. Niezwykle aromatyczna i pełna smaku stanie się twoim ulubionym daniem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki na sos i blendujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę i kurczaka w paski. Na patelni przez około 3-4 minuty podsmażamy cebulę z papryką na oleju aż lekko zmiękną. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, całość przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Na tą samą patelnię wlewamy olej i wrzucamy kurczaka, doprawiamy go solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem i kminem rzymskim. Smażymy go aż się zarumieni, dorzucamy go do warzyw i mieszamy.
ZAPIEKAMY FARSZ
Połowę farszu umieszczamy z powrotem na patelni, wlewamy połowę sosu Buffalo i chwilę podgrzewamy. Na patelni ze składników formujemy prostokąt, układamy 3 plastry sera mimolette i przykrywamy pokrywką.
SKŁADAMY BAGIETKĘ
Bagietkę kroimy na dwie części, odkrajamy koncówkę i nacinamy ją wzdłuż na pół. Układamy kurczaka, polewamy go sosem blue cheese, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i składamy kanapkę. To samo powtarzamy z drugą częścią bagietki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1889,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
944,8 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
57,6 g
Błonnik
7,3 g
Białko
57,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!

Pieguski
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.