Panierowany camembert z migdałami i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER LUB
malakser ręcznik papierowy naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg) Panierowany Camembert Wyciągamy ser z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
DO MALAKSERA WRZUCAMY
20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 G) MIELONYCH: migdałów.
Z BIAŁEGO CHLEBA
oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera).
DODAJEMY 100 G
ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, ŻEBY
uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
CAŁĄ PANIERKĘ WYKŁADAMY
na czysty talerz.
DO CZYSTEJ MISKI
wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz. 20 G MĄKI: przesypujemy do czystej miseczki.
OBA SERY CAMEMBERT
kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
KAŻDY KAWAŁEK SERA
obtaczamy najpierw dokładnie w mące.
PO USUNIĘCIU NADMIARU
mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca.
NASTĘPNIE KAWAŁKI SERA
obtaczamy w naszej panierce.
MOŻEMY ZROBIĆ DRUGĄ
warstwę panierki.
KAWAŁKI SERA MUSZĄ
być bardzo dokładnie oblepione panierką.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
DO GARNKA WLEWAMY
1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy.
OLEJ POWINIEN MIEĆ
180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
JEŚLI SMAŻYMY PARTIAMI
i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
SAŁATKA 6 POMIDORKÓW
truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok.
2 SZPARAGI ZE
słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. ODSTAWIAMY.
VINEGRET MIESZAMY RAZEM
1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ SAŁATĘ
wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy.
DODAJEMY 6 KAWAŁECZKÓW
pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
NA KONIEC NA
sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3205,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
801,5 kcal
Tłuszcz
55,4 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
2,6 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.

Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem
Inspirowane klasycznymi, francuskimi galettes bretonnes, pyszne naleśniki gryczane, które podasz z sadzonym jajkiem i wędzonym łososiem. To wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie!

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!

Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!