Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BÓB
Bób gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie z dodatkiem ¼ pęczka świeżego koperku. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy z łupinek.
PIECZEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Młode ziemniaki w skórkach dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w każdego ziemniaka.
PODPIEKAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Halloumi mocno odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę obok ziemniaków. Razem z halloumi wykładamy obrany z łupinek bób.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wykładamy na talerze i posypujemy z wierzchu pozostałą ilością posiekanego koperku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2909,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
727,3 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
101,6 g
Błonnik
46,3 g
Białko
46,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Pieczona owsianka à la brownie
Owsianka à la brownie – to dopiero jest pyszne i pożywne śniadanie! Wypróbuj koniecznie i rozsmakuj się w potrawie Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!