Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową • przepis • składniki • przygotowanie
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BUŁECZKI
Do miski przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru do momentu rozpuszczenia, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do zagłębienia, które zrobiliśmy w mące. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka ubite z pozostałą częścią cukru i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopione masło i nalewkę malinową. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ostygnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, dzielimy na 15 równych porcji i formujemy z nich kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Smarujemy białkiem i posypujemy nasionami amarantusa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na 15-17 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ RÓŻANO-MALINOWĄ
Z cukru i wody gotujemy syrop, płatki jadalnej parkowej róży myjemy i wkładamy do garnka z gotującym się syropem. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na minimum 12 godzin. Ponownie gotujemy na bardzo wolnym ogniu do momentu zgęstnienia konfitury, wsypujemy maliny i dalej gotujemy nie zwiększając płomienia, do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Przekładamy do miseczki i studzimy. Bułeczki podajemy z masłem i konfiturą różano-malinową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2668,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
177,9 kcal
Tłuszcz
5,4 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!