Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
LODY WANILIOWE ŻÓŁTKA
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I
bardzo cienkim strumieniem zalewamy nią utarte żółtka.
MASĘ WLEWAMY DO
garnka i cały czas mieszając, doprowadzamy do temperatury około 82°C.
STUDZIMY I CHŁODZIMY
w lodówce.
SCHŁODZONĄ MIESZANKĘ WLEWAMY
do zamarzniętej sorbetiery i ukręcamy lody (jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, możemy wstawić mieszankę do zamrażalnika i doprowadzić do całkowitego zamarznięcia, mieszając co jakiś czas).
CHRUPIĄCY RÓG MIĘKKIE
masło ucieramy z cukrem pudrem.
CAŁY CZAS MIESZAJĄC,
stopniowo dodajemy białko oraz mąkę.
NAKŁADAMY ŁOPATKĄ NA
papier do pieczenia cienką warstwę masy w kształcie półkola o średnicy 17-18 cm.
PIECZEMY 3-4 MINUTY
w temp.
190°C NA ZŁOTY
kolor.
WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA
i szybkimi ruchami zdejmujemy upieczone ciasto z papieru oraz nadajemy mu kształt rogu (odkładać bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche).
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W
kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy na dno rożka, i wypełniamy rożek lodami.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI
owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3297,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
824,4 kcal
Tłuszcz
48,2 g
Węglowodany
89,9 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Daktyle faszerowane kremem dubajskim
Faszerowane daktyle z kremem czekoladowym w stylu dubajskim, oblane gorzką czekoladą i udekorowane pistacjami to szybki, efektowny i zdrowy deser na każdą okazję!

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
Słodkie pomidory malinowe z mięsnym farszem z dodatkiem fasoli? Wypróbuj przepis!