Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CUKINIE
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
FASZERUJEMY CUKINIE
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
ZAPIEKAMY
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2317,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,2 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!

Tort kanapkowy z pastą jajeczną
Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.