Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Truskawki kroimy w kostkę. Masło przekładamy do niewielkiej miseczki, dolewamy do niego olej i roztapiamy w mikrofali.
MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z erytrolem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ubitych jajek dodajemy przestudzone i roztopione masło wymieszane z olejem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo na zmianę dodajemy wymieszane suche składniki i mleko.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę tak, aby mogły przez nią przejść kawałki truskawek, i wyciskamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
W miseczce umieszczamy miękkie masło, erytrol i mąkę. Całość wyrabiamy w dłoniach, aż powstanie kruszonka, którą następnie oprószamy muffiny.
PIECZEMY MUFFINY
Muffiny pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3058,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,8 kcal
Tłuszcz
27,4 g
Węglowodany
89,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!

Słodka mikstura zdrowia z mrożonych truskawek, borówek i kefiru z siemieniem lnianym
Ta słodka mikstura przeniesie Cię do krainy, gdzie wędrują mityczne stworzenia i rodzą się nowi bohaterowie. A może nawet zastąpi Uzdrowiciela, gdy przyjdzie moment wyboru tego, kto zostanie w obozie? Przygotuj się na przygodę, która z każdym łykiem uwalnia ukryte rozkosze!

Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klasyczna jajecznica
Niektórzy twierdzą, że w klasyka obroni się zawsze. Przekonaj się, czy klasyczna jajecznica ze szczypiorkiem z przepisu DG smakuje tak, jak lubisz!

Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
Szybkie i łatwe w wykonaniu pancakes, idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie! Wypróbuj!

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.