Miodowy kurczak w stylu koreańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny, słodko-ostry, miodowy kurczak w stylu koreańskim ze świeżą dymką i prażonym sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIERSI KURCZAKA
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i obtaczamy w soli i mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi kurczaka na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy miód, sos sojowy, ocet ryżowy i sos sriracha. Następnie dodajemy imbir i czosnek.
ŁĄCZYMY KURCZAKA Z SOSEM
Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
PODAJEMY DANIE
Sezam podprażamy na suchej patelni. Szczypior kroimy na skos na większe kawałki. Składniki dodajemy do sosu i mieszamy. Danie podajemy z ugotowanym ryżem, oprószone sezamem do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1303,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,7 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
55,7 g
Błonnik
1,8 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dalgona coffee na 3 sposoby
Kawa po koreańsku, czyli dalgona coffee według przepisu Pawła, to połączenie aksamitnej pianki, napojów roślinnych, lodu i słodkich dodatków. Sprawdź 3 sposoby na jej podanie i wybierz swój ulubiony!

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!

Tosty z awokado i jajkiem
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!