Kłos z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Burratę miksujemy w rozdrabniaczu.
WYKŁADAMY NADZIENIE
Ciasto francuskie smarujemy zmiksowaną burratą i oprószamy pietruszką. Następnie na całą powierzchnię ciasta wykładamy plastry szynki i salami.
FORMUJEMY KŁOS
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dociskamy, aby rulon był dość ciasno zwinięty. Następnie rulon przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy nożyczkami pod kątem co ok. 2 cm, zostawiając 1 cm nienaciętego ciasta od spodu. Tak nacięte ciasto formujemy w kłos, odsuwając kolejno: fragment w prawo, fragment w lewo i fragment zostawiając na środku.
PIECZEMY KŁOS
Jajko bełtamy i smarujemy nim kłos. Następnie parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i oprószamy nim gotowe ciasto. Kłos pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe danie podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2173,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,4 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
25,6 g
Błonnik
0,8 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.

PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Pasta na bazie koziego sera podawana z krakersami to łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Świetnie się sprawdzi na każdej imprezie!

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Ciasto kawowe z kremem z awokado
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!