Migdałowe ciasto pleśniak – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY WARSTWY PLEŚNIAKA
Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5611,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,7 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!

Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Drożdżówki z jabłkami
Aromatyczne drożdżówki z jabłkami i nutą cynamonu. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!