Mazurek czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W GARNKU
rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
DO UBITEJ PIANY
dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
CAŁOŚĆ BARDZO DELIKATNIE
mieszamy.
NA BLASZCE WYŁOŻONEJ
papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
CIASTO WYJMUJEMY Z
blachy i kładziemy na desce.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z
miodem.
DO ŚMIETANKI WRZUCAMY
pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
MIESZAJĄC, DODAJEMY MIĘKKIE
masło.
MOŻEMY DODAĆ 20
ml whisky lub likieru.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
UPIECZONE CIASTO DZIELIMY
na 4 równe części.
PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE
smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
WARSTWĘ Z DŻEMEM
przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
MAZUREK WSTAWIAMY DO
lodówki na mniej więcej 30 minut.
ODROBINĘ GANASZU ZOSTAWIAMY
do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
ROZPUSZCZONY GANASZ
mieszamy.
SCHŁODZONE CIASTO OBLEWAMY
podgrzanym ganaszem.
NASTĘPNIE CIASTO DEKORUJEMY
rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym.
NA MAZURKU UKŁADAMY
dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5054,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
421,2 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
36,7 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!