Manhattan Latte • przepis • składniki • przygotowanie
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ
Mielemy kawę i umieszczamy ją w koszyczku kawiarki (kawa powinna wypełniać całkowicie koszyczek). Do dolnej części zaparzacza wlewamy wodę, wkładamy koszyczek i nakręcamy górną część. Stawiamy na niewielki ogień lub płytę indukcyjną i zaparzamy kilka minut.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Na drugim palniku rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka w kąpieli wodnej.
MIESZAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM ORZECHOWYM
Do upłynnionej czekolady dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY MLEKO MIGDAŁOWE
Płatki migdałów prażymy na patelni. Gdy się zrumienią, zalewamy je mlekiem i całość podgrzewamy do temp. około 60°C (nie zagotowujemy!). Odcedzamy orzechy i spieniamy mleko w ubijaku.
WLEWAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI
Do wysokiej szklanki wlewamy około 50 ml czekolady z masłem orzechowym. Następnie wlewamy ostrożnie około 100 ml spienionego mleka, tak by warstwy się nie zmieszały (możemy pomagać sobie łyżeczką opartą o ściankę szklanki). Chwilę czekamy, aż warstwy się ułożą. Na górę delikatnie wlewamy zaparzoną kawę oraz resztkę spienionego mleka.
SERWOWANIE
Posypujemy kawę migdałami w płatkach. Serwujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1127,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
563,7 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
14,7 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Domowe nachosy wg Lacha
Przerwa w meczu? To świetny czas, by przygotować domowe nachosy według przepisu Lacha. Uwaga, podobnie jak w grze o najwyższą stawkę, może być ostro! Przekonaj się, jakie to pyszne i proste!

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!