Makowiec na kruchym orzechowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski wsypujemy zmielone na mączkę orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz sól, a następnie dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części w proporcjach ⅔ i ⅓. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
PIECZEMY SPÓD CIASTA
Gdy ciasto zamarznie, ścieramy większą jego część na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Rozkładamy równomiernie na dnie blaszki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-11 minut. Upieczony spód nie powinien być mocno zarumieniony. Odstawiamy do wystudzenia.
GOTUJEMY MAK Z MLEKIEM
Wodę zagotowujemy z mlekiem, wsypujemy mak. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny (jeżeli używamy maku niezmielonego, odstawiamy go na 1 godzinę).
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Mak dokładnie odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odsączenia wody. Do maku dodajemy posiekane śliwki, rodzynki, roztopione masło i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z ubitymi jajkami. Tak przygotowaną masę stopniowo łączymy z masą makową.
PIECZEMY MAKOWIEC
Masę makową równomiernie rozkładamy na podpieczonym spodzie. Na wierzch ścieramy wcześniej odłożoną ⅓ ciasta i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy przez 50 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10242 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,1 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Halloweenowa przekąska z jabłek
Z owoców możesz przygotować wyjątkowe przekąski na Halloween. Zobacz, jak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!