Makaron z boczniakami po azjatycku • przepis • składniki • przygotowanie
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Składniki marynaty mieszamy w misce.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
MARYNUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.
SMAŻYMY WARZYWA
Marchewkę kroimy w julienne. Fasolkę przekrawamy w połowie. Chili kroimy w cienkie plasterki. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 3 minut. Dodajemy marchewkę, fasolkę i chili. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. Dodajemy listki pietruszki lub kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1372,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
686,4 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
124,8 g
Błonnik
24,6 g
Białko
24,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ananasowe smoothie z awokado
Moda na zielone smoothie trwa. Wypróbuj połączenie świeżego szpinaku, awokado i mięty ze słodkim ananasem i pomarańczą.

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!