Kulebiak z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Kulebiak, czyli drożdżowe ciasto wytrawne, nadziewane kapuścianym farszem, które dzięki użyciu termorobota MC Smart przygotujesz praktycznie bez wysiłku! Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do misy termorobota MC Smart wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier. Wybieramy programgotowanie na własnych zasadach/3 minuty/prędkość 3/37°C/obroty w prawo. Gotowy zaczyn odstawiamy na ok. 10 minut, aby miał szansę odpocząć.
WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Do zaczynu dodajemy mąkę i żółtko. Zamykamy pokrywę urządzenia i wybieramy programugniatanie/ciasto miękkie/4 minuty. Po tym czasie dodajemy miękkie masło i sól, a następnie ponownie wybieramy programugniatanie/ciasto miękkie/4 minuty. Dość dużą miskę smarujemy oliwą, umieszczamy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
SIEKAMY WARZYWA
W misie urządzenia umieszczamy marchew i wybieramy programgotowanie na własnych zasadach/5 sekund/prędkość 7/obroty w prawo. Następnie wyjmujemy marchew, a do urządzenia dodajemy cebulę, ustawiając programgotowanie na własnych zasadach/3 sekundy/prędkość 8/obroty w prawo.
SZKLIMY CEBULĘ
Cebulę pozostawiamy w urządzeniu, aby ją zeszklić. Wybieramy programgotowanie na własnych zasadach/3 minuty/120°C/prędkość 1/obroty w prawo, zdejmujemy nakładkę na otwór do napełniania i dolewamy oliwę, nie otwieramy pokrywy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Do misy urządzenia dodajemy grzyby, wodę, która pozostała po ich namoczeniu, marchew, krem grzybowy, sos sojowy i kiszoną kapustę. Śliwki pozbawiamy pestek i również umieszczamy w misie. Następnie dodajemy piramidkę smaku oraz wodę i zamykamy pokrywę urządzenia, wyjmując nakładkę na otwór do napełniania, aby para powstająca podczas gotowania mogła wydostać się na zewnątrz. Wybieramy programgotowanie na własnych zasadach/30 minut/100°C/prędkość 1/obroty w prawo.
FORMUJEMY KULEBIAK
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, pilnując, aby dłuższy bok nie miał więcej niż 30 cm. Na środek ciasta wykładamy gotowe nadzienie, wzdłuż wszystkich brzegów pozostawiamy pas ciasta nie pokryty nadzieniem (ok. 2-3 cm). Zakładamy brzegi ciasta na nadzienie, następnie zawijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekładamy je do foremki łączeniem do dołu. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
PIECZEMY I PODAJEMY KULEBIAK
Wyrośnięte ciasto nacinamy w poprzek ok. 4 razy. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim kulebiak. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2126,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,8 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
3,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!