Krem sułtański ze świeżymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY ŚMIERANKĘ
Śmietankę przelewamy do misy miksera, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywną masę.
PRZYGOTOWUJEMY KREM KAKAOWY
Ubitą śmietankę dzielimy na dwie równe części. Łyżkę kakao przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i rozrabiamy z łyżką rumu pozostałego po namoczeniu rodzynek. Łączymy z połową śmietanki i dokładnie mieszamy.
PRZEKŁADAMY KREMY DO WORKÓW CUKIERNICZYCH
Białą bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z zatkniętą końcówką do szprycowania, a jej kakaową wersję do rękawa cukierniczego bez końcówki.
PODAJEMY DESER
Na dnie każdego z pucharków układamy większość malin i borówek. Następnie wyciskamy na nie krem kakaowy, nakładamy rodzynki i szprycujemy bitą śmietanę. Deser dekorujemy pozostałymi owocami, w tym truskawkami pokrojonymi w ćwiartki, i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2159 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
431,8 kcal
Tłuszcz
31,1 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
4 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!