Karp w sosie piernikowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ WYWAR
2 głowy karpia razem z płetwami i skrawkami ryby, jakie pozostały po krojeniu dzwonek, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i 2 cebule pokrojone w ćwiartki wrzucamy do zimnej wody.
GOTUJEMY GODZINĘ NA
wolnym ogniu.
PO UGOTOWANIU WYWAR
odcedzamy i solimy.
PRZYGOTOWANIE KARPIA DZWONKA
karpia z obu stron doprawiamy pieprzem i solą, z wywaru wyjmujemy warzywa za pomocą łyżki cedzakowej, gotujemy dzwonka w wywarze przez 20 minut na wolnym ogniu (wywaru nie może być zbyt dużo).
PO UPŁYWIE 20
minut wyciągamy karpia z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz.
DO PODGRZANEGO GARNKA
wsypujemy cukier, gdy otrzymamy karmel (cały cukier się rozpuści i zrobi lekko brązowy), dolewamy wino.
DO WINA I
karmelu wkruszamy piernik, stopniowo zagęszczając sos, od czasu do czasu mieszamy.
NA PATELNIĘ DODAJEMY
masło i czekamy, aż się rozpuści.
DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA
dodajemy 30 g mąki i mieszamy do momentu, aż otrzymamy zasmażkę w złotym kolorze.
ZESTAWIAMY PATELNIĘ Z
ognia.
GDY WINO W
garnku się wygotuje, dolewamy do sosu wywar z karpia (proporcja: 1 część sosu – 1 część wywaru).
DO SOSU DODAJEMY
rodzynki, następnie partiami za pomocą łyżki dodajemy zasmażkę, cały czas mieszamy i próbujemy, szukając najbardziej idealnego dla nas smaku.
DODAJEMY SZCZYPTĘ CUKRU
(wg uznania).
SOS DOŚĆ DŁUGO
gotujemy i redukujemy (jeśli jest zbyt gęsty, podlewamy go jeszcze wywarem z karpia), następnie zestawiamy z ognia.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
pokrojone w słupli migdały.
DZWONKA KARPIA WKŁADAMY
do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 4 minuty w celu podgrzania.
KARPIA WYJMUJEMY Z
pieca, układamy na półmisku.
CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM
i dekorujemy płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3027,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
756,9 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
8,2 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowy tort pischinger
Pochodzący z Galicji pischinger to waflowy torcik przekładany czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przygotuj go, wykorzystując ekspresowy przepis Pawła, i ciesz się smakami regionalnej kuchni!

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!