Churrosowe tosty francuskie z lodami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka bełtamy i dodajemy do nich pozostałe składniki masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ I KREM Z MASCARPONE
Składniki posypki przesypujemy do głębokiego talerza i dokładnie mieszamy. W innym naczyniu mieszamy mascarpone z cukrem pudrem.
SMAŻYMY TOSTY I OBTACZAMY JE W POSYPCE
Kromki chałki namaczamy w masie jajecznej tak, aby wchłonęły sporo płynu (przez ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie na patelni roztapiamy masło. Namoczone kawałki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor i jeszcze gorące obtaczamy w posypce cynamonowej.
PODAJEMY TOSTY
Na każdym z trzech talerzy układamy po jednym toście churrosowym. Następnie nakładamy krem z mascarpone na każdego z nich po równo i przykrywamy je pozostałymi tostami. Tak przygotowane tosty oprószamy kawałkami ciasteczek cantuccini i świeżymi owocami (truskawki warto pokroić w ćwiartki).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3532,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1177,5 kcal
Tłuszcz
53,4 g
Węglowodany
149,3 g
Błonnik
2,7 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym
Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.