Kalafior w cieście piwnym • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KALAFIORA DZIELIMY
na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente).
ODCEDZAMY I
osuszamy.
MĄKĘ PRZESIEWAMY, DODAJEMY
jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i ostrą papryką do smaku.
W GARNKU O
grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
RÓŻYCZKI KALAFIORA ZANURZAMY
w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej.
SMAŻYMY, AŻ CIASTO
się przyrumieni.
USMAŻONE KAWAŁKI KALAFIORA
odkładamy na papierowy ręcznik.
PODAJEMY NA
ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8744 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2186 kcal
Tłuszcz
218,8 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Magdalenki na 2 sposoby
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.