Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango • przepis • składniki • przygotowanie
To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy na obrotach o prędkości 2 przez ok. 10 sekund. Odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy oba rodzaje mąki, ksylitol, oliwę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszamy przez 15 sekund na obrotach o prędkości 4.
PIECZEMY CIASTO
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem lub wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy 1 szklankę mleczka kokosowego i ksylitol. Podgrzewamy przez 2 minuty do temperatury 100°C na obrotach o prędkości 2.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do misy. Ponownie doprowadzamy do temperatury 100°C i gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Mieszamy przez 2 minuty na obrotach o prędkości 2.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU
Do misy dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy przez 10 sekund na obrotach o prędkości 2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADAMY CIASTO
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET
Do misy miksera wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy i dodajemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem do ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
ZAGOTOWUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z KSYLITOLEM
W rondelku zagotowujemy na małym ogniu szklankę mleczka kokosowego wymieszaną z ksylitolem.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się składników. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU
Dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADAMY CIASTO
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3647,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
455,9 kcal
Tłuszcz
28,7 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
2 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger z łososia
Burger z łososia podany w owsianym pieczywie fińskim, z dodatkiem aromatycznego sosu chrzanowego i sałatki z ogórka. To świetny przepis na odrobinę lżejszą wersję domowego fast foodu.

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!