Jaglane à la bounty w słoiczku • przepis • składniki • przygotowanie
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy aromat. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę łączymy w garnku z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
MIKSUJEMY BAZĘ DESERU
Bazę deseru miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Jeżeli po zmiksowaniu deser okaże się zbyt gęsty, dodajemy 1 łyżkę mleczka kokosowego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej, budyniowej konsystencji.
DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE
Do zmiksowanej bazy deseru dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DESER
Gotową zmiksowaną bazę deseru przekładamy do słoiczków. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy chipsami kokosowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3224,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,1 kcal
Tłuszcz
33,6 g
Węglowodany
28,8 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.