Gzik • przepis • składniki • przygotowanie
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY CHLEB
Bochenek pokrój na kromki o wybranej grubości.
PRZYGOTOWUJEMY RZODKIEWKI
Rzodkiewki umyj, a następnie pokrój je w dość drobną kostkę. Wrzuć je do miseczki.
MIESZAMY TWARÓG ZE ŚMIETANĄ
Do miski dodaj twaróg, a następnie śmietanę i wszystko dokładnie rozgnieć widelcem, łącząc ze sobą. Masa powinna być delikatnie grudkowata.
KROIMY SZCZYPIOREK
Szczypior wraz z cebulką starannie opłucz pod wodą, a następnie osusz go i drobno poszatkuj. Całość dodaj do miseczki z twarożkiem.
DODAJEMY RZODKIEWKI
Do twarożku dodaj rzodkiewki.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Gzik przypraw starannie pieprzem i solą, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
PODAJEMY GZIK
Wymieszany gzik podaj z w towarzystwie świeżego pieczywa. Możesz także od razu podać kanapki posmarowane gzikiem posypane szczypiorkiem i koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1030,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
257,7 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
27,2 g
Błonnik
0,7 g
Białko
17,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi
Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!