Golonka pieczona po bawarsku • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY GOLONKI
Golonki układamy w większym garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową oraz sól. Składniki zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.
GOTUJEMY GOLONKI Z WARZYWAMI
Po 1,5 godziny gotowania do garnka z golonkami dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Tak przygotowane mięso studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek dość drobno siekamy i dodajemy do piwa. Następnie do płynu dosypujemy też kminek, majeranek i słodką paprykę.
NACIERAMY GOLONKI MARYNATĄ
Skórę na golonkach nacinamy w kratę i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mięso zalewamy piwną marynatą, dobrze wcieramy w nie przyprawy i odstawiamy na min. 2 godziny. W trakcie marynowania golonki obracamy kilka razy, aby całe nabrały smaku i aromatu.
PIECZEMY GOLONKI
Cebule kroimy w półplasterki. Zamarynowane golonki obkładamy cebulą i oblewamy marynatą z dna naczynia. Mięso pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
PODAJEMY GOLONKI
Upieczone golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2288 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
38,6 g
Błonnik
77,0 g
Białko
77,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!