Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rzeżuchę obcinamy i siekamy. Roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, żółtkami i wystudzonym masłem. Mieszamy całość z mieszaniną mąki na gładką masę. Dodajemy ubite białka, mieszamy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
ROBIMY KALAREPĘ W ŚMIETANIE
Kalarepę obieramy, małe, drobne listki odkładamy na bok. Kalarepę kroimy na kawałki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy z kalarepą na gorącym maśle przez 3 minuty aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut do miękkości. Liście kalarepy siekamy, dodajemy, mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3072,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,1 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy bez drożdży ze śliwkami
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karminadle - śląskie mielone
Karminadle to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Śląskie karminadle to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odkryj z nami, jak przygotować ten klasyczny przysmak w domowych warunkach!

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Wytrawne scones z cheddarem i szynką
Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!