Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOŹDZIKI DOKŁADNIE ROZDRABNIAMY W
moździerzu. Uda myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem oraz goździkami. Mięso równomiernie smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i odstawiamy na 15 minut.
JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD
nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
DO GARNKA Z OWOCAMI
wkładamy uda, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co 15 minut delikatnie mieszamy i podlewamy na przemian wodą oraz winem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4020,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
670,1 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
55,9 g
Błonnik
20,6 g
Białko
20,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Nachos zapiekane z mięsem i serem
Klasyczna przekąska podczas każdego wieczoru w stylu kuchni Tex-Mex, czyli zapiekane nachos! Chrupiące, pełne smaku i ciągnącego się sera – przygotuj je na kolejne spotkanie ze znajomymi lub wieczór w rodzinnym gronie.