Kung pao z tofu i boczniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TOFU I BOCZNIAKI
Tofu kroimy w dość dużą kostkę. Boczniaka kroimy w paski wzdłuż blaszek. Oba składniki marynujemy w sosie sojowym, pieprzu i sosie mirin. Następnie całość oprószamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
KROIMY WARZYWA
Czerwoną paprykę i cukinię dość drobno kroimy.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzanym oleju smażymy tofu i boczniaki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 3 minuty.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy drobno posiekany szczypior i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, lekko posiekanymi orzeszkami i odrobiną szczypiorku.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron dan dan
Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS
Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką
Zupa z brukselki nie musi być nudna! Wypróbuj przepis Kingi, w którym brukselka tworzy pyszne połączenie z jabłkiem i aromatyczną, orzechową kruszonką. Poprosisz o dokładkę!