Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO NA CHLEBKI
Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Składniki mieszamy i dodajemy jogurt grecki oraz oliwę. Całość ponownie mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy je na czas przygotowania pozostałych składników.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Do miski przekładamy fetę, jogurt grecki i wlewamy oliwę. Oliwki dość drobno siekamy i również dodajemy do miski. Na koniec nadzienie doprawiamy ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Składniki rozdrabniamy za pomocą widelca, aż powstanie dość gęsty farsz.
NADZIEWAMY CHLEBKI
Ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy z nich okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich wykładamy porcję nadzienia i nakładamy na nie ciasto, aby w całości je pokrywało. Ciasto dokładnie sklejamy i ponownie formujemy okrągłe placuszki.
SMAŻYMY CHLEBKI
Chlebki wykładamy na suchą patelnię i powoli smażymy z dwóch stron na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Miętę i czosnek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dolewamy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
PODAJEMY CHLEBKI
Gotowe chlebki przekładamy na talerze i polewamy sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3908,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
977,2 kcal
Tłuszcz
50,6 g
Węglowodany
100,4 g
Błonnik
0,4 g
Białko
31,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Mule
Szukasz pysznego sposobu na mule? Wypróbuj nasz przepis! Połączenie delikatnych małży z aromatycznym sosem na bazie białego wina i soczystych pomidorów sprawia, że ten przepis jest pełen wyrazistych smaków i śródziemnomorskiego klimatu. Poznaj nasz przepis!

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.