Faworki z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ
Do miski dodajemy śmietanę, a następnie przesiewamy do niej mąkę.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka przelewamy do kubka, a żółtka dodajemy do miski (białka można wykorzystać do jajecznicy, omletu lub przygotowania domowych, chrupiących bezików). Dodajemy także masło, proszek do pieczenia oraz sól i wódkę. Mieszamy.
ZAGNIATAMY CIASTO
Gdy składniki się wymieszają, zaczynamy zagniatać ciasto, a potem owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY FAWORKI
Wyciągamy ciasto z lodówki i uderzamy w nie wałkiem, a potem składamy na pół i znowu powtarzamy czynność. Robimy to kilkukrotnie. Gdy ciasto będzie napowietrzone, wałkujemy je na grubość ok. 3-4 mm.
WYCINAMY FAWORKI
Wycinamy z ciasta podłużne paski. Przecinamy je na środku i przekładamy dłuższy bok przez środek paska, a następnie skręcamy w rulonik, tak aby stworzyć charakterystyczny kształt przypominający kokardkę lub skrzydełka.
PIECZEMY FAWORKI
Układamy faworki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy przez 7-8 minut, aż staną się rumiane.
POSYPUJEMY FAWORKI CUKREM PUDREM
Po wypieczeniu wykładamy faworki na talerz, lekko studzimy, po czym obsypujemy je solidnie cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2630,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
526,1 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
90 g
Błonnik
0 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Halloweenowe muffiny z czekoladą
Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.

Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
Spaghetti z pikantnym sosem, który doskonale komponuje się z krewetkami, przygotujesz w 30 minut!

2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Palia w cytrynach
Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.